sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Aistit avoinna perusmaut tutuiksi

Ensimmäisessä KeKoAi-projektin aihealueessa oppilaat pääsivät tutustumaan perusmakuihin. Tehtävien avulla pyrittiin lähestymään ruokaa kokonaisvaltaisesti sekä havainollistamaan ruoan ja syömisen moniulotteisuutta. Kemian tunnilla maisteltiin perusmakuliuoksia ja opittiin nimeämään ja  erottamaan perusmaut toisistaan. Kotitaloustunnilla oppilaita odottivat erilaiset ruoka-ainenäytteet, joista oppilaiden tuli maistelemalla tunnistaa perusmaut sekä kuvailla mahdollisimman tarkasti ruoka-aineen tuottamaa makuelämystä. Arkielämän näkökulma tuotiin tehtävään makupäiväkirjatehtävällä. Äidinkielentunnilla saamiensa ohjeiden mukaan oppilaat kokosivat päivän aterioilta makukokemuksia päiväkirjatyyppisesti.


Lounas: Kalakeitto oli lämmintä ja maistui suolaiselta ja vähän lihaisalta. Ruisleipä oli hieman kuivaa ja hapanta.









Välipala: Inkivääritee oli todella vahvaa ja kuumaa, se myös tuoksui vahvasti. Inkivääri poltteli hieman suuta. Se oli vähän makean makuista, koska lisäsin hunajaa. Leivät olivat lämpöisiä ja rapeita. 





Pysähtyminen makujen äärelle keskustelemaan makukokemuksista tarjosi uusille 7.-luokkalaisille ihanteellisen keinon tutustua uusiin luokkakavereihin. KeKoAi-projektissa oppilaat työskentelivät alusta lähtien pareina, joiden lähtökohtana olivat kotitalouden keittiöryhmät. Keittiöryhmät muodostettiin ryhmäytymisen edistämiseksi arpomalla. Sekä parin että koko ryhmän kanssa käydyt keskustelut makuelämyksistä edistivät ryhmäytymistä ja oppilaiden vuorovaikutusta ehkä hieman jännittävillä yläkoulutaipaleen alkumetreillä. 







"Olisko tää hapan, suolainen vai sittenkin se umami?"



Ruoasta puhuttaessa törmätään väistämättäkin arvioimaan makumieltymyksiä. Perusmaku-tehtävissä pyrimme keskittymään makujen kuvailuun, ja välttämään makujen arvottamista mieltymysten mukaan. Tavoitteena oli neutraali suhtautuminen erilaisiin ruoka-aineisiin ja sitä kautta rohkaista oppilaita maistelemaan itselleen vieraita ruoka-aineita. Kun ruoka-aineista poistetaan pakkaukset ja viereltä ajatuksia ohjailevat ruoka-ohjeet, avatuvat aistitkin huomaamaan ruoka-aineissa uusia vivahteita. Ja mikäpä oli sen hauskempaa kuin leikitellä erilaisilla ruoka-ainekombinaatioilla.

"Miltäköhän maistuisivat parmesanjuusto ja tumma suklaa yhdessä?"


Omena: kirpeä, hapan
Herkkusieni: multa, tunkkainen

Porkkana: maalta, suolainen, tuore

Juusto: suolainen, kuiva, 
Fetajuusto: suolainen, kostea, etikkainen
Suolakurkku: suolainen, etikkainen, väkevä
Tomaatti: sokerinen vesi, mieto, tuore
Sitruuna: kirpeä, makea, raikas, hapan
Appelsiini:mieto, makea, raikas
Kahvi: väkevä, voimakas, tunkkainen
Puolikkahillo: väkevä, suolainen
Suklaa: kirpeä, suolainen, makea



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti